Какво ви е необходимо, за да стартирате проект „Домашна автоматизация“ ?

В тази статия ще изясним всички необходими приготовления преди започване на проект за интелигентна домашна автоматизация и какви устройства трябва да предвидите, за да бъде завършен проекта успешно.

На първо място ще разгледаме какви са ползите от интелигентния дом?!

Безопасност

Умният дом е по-безопасен дом. Можете да автоматизирате осветлението, за да изглежда така, сякаш сте у дома си, можете да проверите дистанционно дали вратите ви са заключени, дали прозорците са затворени, кои устройства са активни и т.н.

Енергийна ефективност

Знаете ли колко енергия консумират вашите устройства? Необходимо ли е осветлението ви да е включено през цялото време? Автоматизирайте ги, за да се включват само когато сте наблизо. Умният дом е дом, върху който имате пълен контрол!

Комфорт

Колко пъти сте се чудили: “Заключих ли вратата?”, „Затворих ли прозорците?“, „Изключих ли печката или ютията?!“

С безкрайните комбинации и възможности за автоматизация има безброй начини да направите живота си по-лесен и по-удобен.

Винаги започвайте с това, което искате да управлявате с автоматизацията на дома си!

Каква е Вашата цел?

За да знаете кога някой се опитва да се свърже с вашия Wi-Fi, да имате контрол върху консумацията на енергия, да получавате електронна поща, когато се включи алармата?

Трябва да се погледнете назад, за да намерите онези неща, които Ви карат да направите дома си „умен“. Помислете за повтарящите се неща, с които ежедневно се борите. Помислете за проблемите, които те Ви създават и след това направете своя избор да направите автоматизация на домът си.

Но понякога дори не знаете, че имате проблем, докато някой не ви го посочи! Просто сте свикнали да правите нещата по начина, по който винаги сте ги правили.Това не означава, че няма по-добър начин да се правят определени неща.

Ето няколко идеи, кое да направите „умно“ във Вашият дом и това да Ви създаде уют и спокойствие:

 • Дистанционно контролирайте корнизи, щори и прозорци.
 • Дистанционно контролирайте нагряването на водата.
 • Контролирайте консумацията на енергия.
 • Автоматизирайте осветлението си.
 • Контрол на електрическото отопление и вентилацията.
 • Автоматизирайте напояването на двора.
 • Измервайте и контролирайте температурата на басейна и спа центъра, помпите и капаците.
 • Дистанционно включване / изключване на всичките ви електронни устройства.
 • Отдалечено проверете / заключете / отворете / затворете предната, задната и гаражната врата.
 • Получавайте известия на телефона си, когато се случи събитие (алармата се изключва, вратата се отваря, достига се прагът на потребление и т.н.).

Това са само няколко примера за това, което можете да направите. Имайте отворен ум – има неограничени комбинации и възможности.

Кабелна или безжична домашна автоматизация?

Преди да започнете, трябва да вземете решение за няколко неща за вашия проект за домашна автоматизация, който ще определи много от вашите бъдещи решения. Първо е да се избере жична или безжична домашна автоматизация желаете.

Кабелна автоматизация

Препоръчва се за бизнес заведения, например хотели. С кабелна технология ще имате по-сигурна и надеждна мрежа (в случай на дълги разстояния между устройствата). Докато безжичната идва с определено ниво на несигурност, когато става въпрос за дълги разстояния, с кабелни системи можете да бъдете по-уверени, че сигналът ще се осъществи.

Когато работите с по-голямо количество данни, кабелната система ще осигури по-стабилна връзка. Това е полезно, особено когато имате бизнес обекти и използвате много устройства, телевизори и видеонаблюдение. Недостатъкът на кабелните системи е, че не можете лесно да преместите кабелите на друго място, когато е необходимо Трябва да пренастроите пространството напълно, за да преместите устройството.

Безжична автоматизация

По-подходящ е за домашна употреба. Безжичната технология е много по-лесна за инсталиране (не винаги имате нужда от професионални работници) и можете свободно да премествате устройствата си. Когато не се изисква пълна надеждност, безжичните системи са по-лесни за настройка и управление. С днешните технологии дори безжичните технологии, като Z-Wave, се доближават много до кабелните системи по отношение на надеждността. Когато се опитвате да направите вашият„стар” дом интелигентен, безжичната система е много по-евтина.Ако не сте построили къщата си с всички „умни“  функции, създаването на кабелна система ще бъде по-скъпо.

Ако се опитвате да направите дома си умен с малко проблеми и разходи, ние ви препоръчваме да изберете безжичната автоматизация.

Изберете правилната технология за интелигентен дом за вашия дом.

Второ, трябва да вземете решение за мрежов протокол. Това ще бъде езикът за комуникация между вашите устройства. Има много технологии, от които можете да избирате, като Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi, UPB и т.н. Избраният протокол ще определи бъдещите ви устройства и техните възможности. Всяко ново устройство, което добавите, трябва да е съвместимо с този протокол и другите устройства.

Първоначалният протокол, който не изискваше допълнително окабеляване, се наричаше X10. Той използва проводници за захранване. Днес имаме много по-напреднали кабелни и безжични технологии.

UPB

Сигналите се изпращат към устройствата, използващи вградения домашен кабел. Тази технология подобри многото недостатъци на протокола X10.

Insteon

Технологията работи както чрез електропроводи, така и чрез безжична връзка. Той е доста приятелски настроен към нетехнологични хора и също така е съвместим с X10.

Z-Wave

Е стандартната технология за безжична домашна автоматизация. Тя е много надеждна, лесна за настройка и тъй като поддържа мрежа, прави и всички устройства да работят като ретранслатори.

ZigBee

Е, като Z-Wave, безжична технология. Когато използвате ZigBee, се препоръчва да използвате устройствата от същия производител. Ако имате устройства от различни производители и малко опит, препоръчваме ви да използвате различен протокол.

Wi-Fi

Можете да използвате текущата си Wi-Fi мрежа, за да контролирате устройствата си. Много лесно се настройва, но има един основен недостатък – честотна лента. Нашата Wi-Fi мрежа често се използва от други устройства (смартфони, лаптопи и т.н.), което би увеличило драстично латентността на вашите интелигентни устройства. Поради високата консумация на енергия, батериите трябва да се сменят поне веднъж на 6 месеца, което е друг основен недостатък на Wi-Fi мрежата.

Bluetooth

Това е прост и безопасен начин за комуникация с вашите устройства. Най-често се използва за комуникация на къси разстояния (врати, светлини и др.)

Thread

Това е нова технология, която изисква много малко енергия и позволява голям брой свързани устройства.

Какво е необходимо, за да стартирате проект за домашна автоматизация?

 1. Gateway/ контролер

Всичките ви умни устройства трябва да комуникират по някакъв начин. Казано по-просто, контролерът е задължителният централен механизъм, който контролира всички ваши устройства, сензори и др. Това е комуникационната линия между всички различни устройства и ви дава достъп до тях, използвайки само вашия смартфон. Той прави това, като използва един от протоколите, споменати по-горе (като Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi и т.н.). Основните характеристики, които трябва да търсите са:

 • Гласов контрол и съвместимост с Google Home, Alexa или Apple
 • Поддръжка на протокол (Z-вълна, Wi-Fi и др.)
 • Управление чрез смартфон
 • Secure
 • Използване на IFTTT – “Ако това е тогава”

След като изберете шлюза, трябва да проверите кои устройства са най-съвместими с него.

 1. Сензори

Сензорите са част от автоматизираната мрежа, която изпраща данни през контролера, който след това казва на устройствата какво да правят и как да го направят. На практика сензорите за дим откриват дим, сензорите за движение откриват движение, термостатът измерва температурата и т.н. Ето някои от най-използваните сензори:

 • Сензор за врати и прозорци
 • Детектор за движение
 • Датчик за изтичане на вода
 • Температурен сензор
 • Сензор за яркост
 • Сензор за вятър

Например; когато сензорът на прозореца открие, че прозорецът е затворен, той може да изпрати поръчка към АС, за да се включи. Когато датчик за температурата открие, че вътрешната температура е спаднала до определено ниво, тя може да изпрати поръчка към електрическия нагревател, за да се включи и т.н.

 1. Задвижки

Задвижващият механизъм може да се разглежда като двигател, който изпълнява предварително определен ред, задействан от данните, изпратени от датчик през контролера. Това е част от мрежата за домашна автоматизация, която физически изпълнява действие. Например, ако имате сензор за дъжд, сензорът ще изпрати данните на задвижващия механизъм, когато завали, което ще затвори всички прозорци в дома ви.

 1. Интерфейс

След като всичките ви устройства могат да комуникират помежду си чрез контролер, трябва да имате начин да общувате с него. Необходим ви е софтуер за вашия хардуер. Това е основно смартфон приложение, което изпраща вашите поръчки към контролера и след това към вашите устройства.Използвайки интерфейса, вие задавате всички правила за автоматизация. Вие определяте кога искате да се затварят прозорците, колко гореща трябва да е водата или колко светла трябва да бъде стаята.

В заключение,

съветваме ви още веднъж да се оттеглите и наистина да помислите какво искате да направите, преди да започнете да го правите. Определете целта си и след това проучете как да го направите. Изберете внимателно конторлера, тъй като той ще определи кои устройства и протоколи са съвместими с него. След това изберете сензорите и задвижващите механизми, които ще измерват, контролират и изпълняват желаните действия.