ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ

 

 

Всеки човек има нужда от дом, дома не може без врата, а вратата не може без ключ.

От древни времена хората са търсили начини да защитят имуществото си.

Първите ключове са изглеждали различно, но в своята същност те са били механични устройства, осигуряващи защита на собствеността.

Може да се каже, че вероятно заключващи устройства е имало от момента, в който се е появил излишък и частна собственост, но на практика ключовете са използвани и за пазене на тайни, знание и свещени места.

Веднъж появил се или успоредно възникнал древният ключ се разпространява под една или друга форма навсякъде по света – арабските царства, Индия, Китай. Според фактите в Китай се е появил катинарът.

Ключът има богата и вълнуваща история, защото е символ на тайната. Всичко забранено е вълнуващо, а в това отношение ключът има главна роля – той забранява достъп и ограничава. Някои от ключовете не просто са заключвали, те са били спусъци, причиняващи наранявания и дори смърт. За изработването на устройствата гарантиращи сигурност се е изисквало много интелект и умения, особено във времената, когато не е имало техника. Всичко се е изработвало ръчно, трудоемко, в продължение на много часове работа.

С развитието на техниката има прогрес и в областта на заключващите системи. През 1778 г. англичанинът Робърт Барън създава сейфовата брава, която предлага първата реална охрана на отключване. Вместо използването само на лост, за да подпира щифта от движение, той използва лоста всъщност да затвори или блокира болта и така предпазва неговото движение докато точният ключ бъде използван.

Десетина години по-късно Джоузеф Брама представил в ключарския си магазин брава и послание, според което, който я отключи ще спечели 200 гвинеи. Години по-късно, през 1851 г. американския ключар Хобс отключил бравата, като са му били необходими повече от 50 часа. Откривател на секретната ключалка е Линус Яле старши, успешен ключар в банка, през 1844 г. изобретява секретния патрон, който включва основния принцип на Египетските заключващи устройства. Синът, Линус Яле младши, следвайки стъпките на баща си, изобретява първото заключващо устройство за банка и подобрява модела на секретния патрон.

Джеймс Саргент е основно свързан с развитието на шифровото заключване. Въпреки,че идеята за тези устройства е била в мислите на гилдиите, г-н Саргент е бил първият който е направил практически образец.

В съвременния свят при стремителното развитие на технологиите, системите за сигурност и видеонаблюдението не трябва да пренебрегваме първото изобретение, измислено от човека, за да пазим дома си – входната врата и най-вече нейната ключалка. Можем да кажем, че тези два фрагмента в днешно време са претърпели огромно развитие. Сигурната и здрава блиндирана входна врата и заключващата система към нея биха дали основа на вашата система за сигурност и спокойствие за вещите и ценностите в дома Ви.

 

 

Подробна информация за продуктите, които предлагаме можете да намерите в нашият електронен магазин!
Предвид на огромното разнообразие от продукти, не всички са качени на сайта и затова Ви молим да направите конкретно запитване.

Ние можем да изпълним всеки Ваш проект!